SKŁADNIKI
nierafinowany cukier trzcinowy*, substancja żelująca: pektyny*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Cukier żelujący 2:1 do przygotowania dżemów, marmolad, konfitur i galaretek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
– Potrzebujesz 1 kg pokrojonych małych owoców (lub 700 ml soku owocowego) i 5 g kwasku cytrynowego (lub soku z jednej cytryny).
– Mały talerz.
Przygotowanie z owocami:
1. Umieść mały talerz w zamrażarce do testu żelowania.
2. Umyć owoce, odsączyć, pokroić na małe kawałki, w razie potrzeby wydrążyć gniazda nasienne i odważyć 1 kg.
3. Zawartość torebki przełożyć do rondelka z owocami i kwaskiem cytrynowym lub sokiem.
4. Wszystko dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając.
5. Test żelowania: Po upływie czasu gotowania na lodowaty talerz wyłożyć łyżkę gorącej pasty owocowej i pozostawić do ostygnięcia. Jeśli masa nie jest wystarczająco twarda, gotować jeszcze trochę. Następnie powtórzyć test żelowania.
6. Gorącą wrzącą pastą owocową napełnić czyste słoiki, szczelnie zamknąć i odstawić na 5 minut do góry dnem.
Przygotowanie galaretki z soku:
1. Umieść mały talerz w zamrażarce do testu żelowania.
2. Do garnka wlać najpierw 700 ml soku i podgrzać.
3. Następnie dodać cukier żelujący i kwasek/sok cytrynowy, ciągle mieszając.
4. Wszystko dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając.
5. Test żelowania: Po upływie czasu gotowania na lodowaty talerz wyłożyć łyżkę gorącej galaretki owocowej i pozostawić do ostygnięcia. Jeśli masa nie jest wystarczająco twarda, gotować jeszcze trochę. Następnie powtórzyć test żelowania.
6. Gorącą wrzącą galaretką owocową napełnić czyste słoiki, szczelnie zamknąć i odstawić na 5 minut do góry dnem.
UWAGA
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce i szybko zużyć.
Przydatne porady:
1. Wydłużenie czasu gotowania spowoduje, że pasta owocowa będzie twardsza.
2. Przygotuj nie więcej niż 1 kg owoców z 1 opakowaniem cukru żelującego 2:1 od BIOVEGAN na jeden proces gotowania!
3. Wybierz rozmiar słoika tak, aby owoce wypełniały słoik tylko do połowy.
Zawartość pektyn w owocach:
Niektóre owoce zawierają małą ilość pektyny, dlatego zaleca się, aby dodać do nich starte jabłko.
– Owoce o niskiej zawartości pektyny (zalecany dodatek 1 startego jabłka): mango, brzoskwinia, wiśnia, truskawka, czarny bez.
– Owoce o średniej zawartości pektyny (zalecany dodatek 1/2 startego jabłka): jeżyna, malina, jagoda, kiwi, morela, śliwka.
– Owoce o wysokiej zawartości pektyny: pigwa, jabłko, pomarańcza, borówka brusznica, porzeczka.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 1674 kJ/394 kcal
Tłuszcz:
CUKIER ŻELUJĄCY 2:1 BEZGLUTENOWY BIO 500 g
23,11 zł Pierwotna cena wynosiła: 23,11 zł.16,49 złAktualna cena wynosi: 16,49 zł.
oszczędzasz 29% !
Poprzednia najniższa cena: 23,11 zł.
| Dostawa INPOST 2-3 dni |
![]() | 11.99 zł paczkomat, 11.99 zł kurier |
| Wysyłka z polskiego magazynu |
230 w magazynie


14 dni na zwrot!
W przypadku, jeśli nie będziesz zadowolony/a z produktu, po prostu go zwróć, a my zwrócimy Ci pieniądze.Waga | 0,51 kg |
---|---|
Wysokość opakowania jednostkowego (cm) | 12.00 |
Gwarantowany termin przydatności (w dniach) | 140 |
Głębokość opakowania jednostkowego (cm) | 5.00 |
Masa netto (g) | 500 |
Szerokość opakowania jednostkowego (cm) | 7.00 |
BEZ GLUTENU (deklaracja) | BEZ GLUTENU (deklaracja) |
Producent | BIOVEGAN (dodatki do wypieków, drożdże) |
PRODUCENT / DYSTRYBUTOR – NAZWA I ADRES | Biovegan GmbH, Biovegan-Allee 1, DE-56579 Bonefeld, Germany |
CERTYFIKAT BIO | CERTYFIKAT BIO |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
WEGAŃSKI | WEGAŃSKI |
WEGETARIAŃSKI | WEGETARIAŃSKI |
EAN | 4005394158005 |
Marka
BIOVEGAN
Podobne produkty
-34%
-39%
-36%
-35%
-24%
-35%
-35%
-38%
-42%
-33%
-35%
-40%