SKŁADNIKI
zakwas chlebowy ŻYTNI liofilizowany* (mąka ŻYTNIA*, woda). (* certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Zakwas chlebowy liofilizowany. Bez dodatku drożdży.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowanie zakwasu:
1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40 °C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40 °C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12-20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowania około 3 bochenków chleba.
UWAGA
Jeśli używamy mniejszej ilości zakwasu a kolejny wypiek planujemy następnego dnia, zakwas powinniśmy przechowywać w ciepłym miejscu i dokarmiać go co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy analogicznie, dodając do słoika 35 g mąki i 35 g letniej wody, następnie łącząc składniki drewnianą łyżką lub patyczkiem.
Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujmy w lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką, a nie zakręcać słoika. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Aby dokarmić zakwas przechowywany w lodówce, należy wcześniej wyciągnąć go z lodówki na ok. 2-3 godziny, następnie dokarmić, wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.
Przygotowanie chleba:
1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 godziny w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 °C. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 1558 kJ/368 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 83 g
w tym cukry: 1,1 g
Błonnik: 8,3 g
Białko: 9,0 g
Sól: 2,1 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI LIOFILIZOWANY BIO 35 g
11,93 zł Pierwotna cena wynosiła: 11,93 zł.7,49 złAktualna cena wynosi: 7,49 zł.
oszczędzasz 37% !
Poprzednia najniższa cena: 7,49 zł.
Dostawa INPOST 2-3 dni | |
13zł paczkomat, 16zł kurier | |
Wysyłka z Polskigo magazynu |
Wysyłane z magazynu w Polsce
Zostało mniej niż 14 sztuk!
Obecnie 52 osoby obserwują!
Wyprzedane w ciągu 24 godzin!
42 w magazynie
14 dni na zwrot!
W przypadku, jeśli nie będziesz zadowolony/a z produktu, po prostu go zwróć, a my zwrócimy Ci pieniądze.Waga | 0,04 kg |
---|---|
Szerokość opakowania jednostkowego (cm) | 11.00 |
Gwarantowany termin przydatności (w dniach) | 120 |
Wysokość opakowania jednostkowego (cm) | 18.50 |
Masa netto (g) | 35 |
Głębokość opakowania jednostkowego (cm) | 4.50 |
Bez Cukru | BEZ CUKRU (w składnikach) |
Producent | DARY NATURY – inne |
PRODUCENT / DYSTRYBUTOR – NAZWA I ADRES | MIROSŁAW ANGIELCZYK DARY NATURY, KORYCINY 73, 17-315 GRODZISK |
Kraj pochodzenia | Polska |
WEGAŃSKI | WEGAŃSKI |
WEGETARIAŃSKI | WEGETARIAŃSKI |
EAN | 5904538032494 |
Marka
Dary Natury
Podobne produkty
-31%
-32%
-32%
-32%
-31%
-34%
-33%
-35%
-35%
-29%
-34%
-34%